Csatornatisztítás – a legfontosabb tudnivalók

Csatornatisztítás – a legfontosabb tudnivalók

Valószínűleg mindannyian találkoztunk már olyan kellemetlen dolgokkal életünk során, amelyeket a hátunk közepére sem kívántunk.

Ilyen lehet például a lefolyókban keletkező dugulás, amely – a legtöbb esetben – csatornatisztításért kiált.

Annál is inkább, mivel senki sem arról álmodozik, hogy sütés-főzés közben a felfelé bugyborékoló szennyvízzel kelljen megküzdenie, vagy, hogy egy kiadós fürdés után napestig kelljen várni, amíg a tusfürdős víz nagy nehezen eltűnik a lefolyóban.

Már az is épp eléggé frusztráló tud lenni, ha az előbb említett tünetek közül egyik sem jelentkezik, viszont rendszerint csatornaszag terjeng az adott helyiségekben.

Ilyen esetekben teljesen normális, ha tanácstalannak érzed magad, vagy erőteljes kísértést érzel arra, hogy te magad állj neki a csatornatisztításnak, ahelyett, hogy profi szerelőkhöz fordulnál.

Mielőtt ezt megtennéd, érdemes lehet kissé alaposabban megismerni a csatornatisztítás fortélyait.

Mi állhat a lerakódás hátterében?

A csatornacsőben jelentkező dugulásért, illetve annak beszűküléséért főként a használat okolható.

Ez annyira nem jó hír, hiszen ez azt jelenti, hogy minden elővigyázatosságunk és igyekezetünk ellenére is bármikor szembe találhatjuk magunkat ezzel a problémával.

De pontosan miféle lerakódások eredményezhetik a csatornacső beszűkülését?

Elsősorban, a szilárd tárgyak között érdemes nyomozni a tettes után: mérettől függetlenül, mondhatni bármi lehet a ludas.

Az egyik leghírhedtebb ilyen visszaeső bűnöző-csoport talán az összecsomósodó hajszálak szervezete, amelyek a vezetékekben fennakadva kényelmesen megágyaznak a további szennyeződések számára.

Persze, a konyhai ételmaradékról se feledkezzünk meg: finoman fogalmazva, nem értékeli túlságosan a lefolyó, hogyha egész ételdarabokat próbálunk lenyomni a torkán.

A legszélsőségesebb forgatókönyv az, amikor valaki (reméljük nem szándékosan) olyan tárgyakat szeretne a csatorna süllyesztőjébe juttatni, mint például, fogselyem, vagy valamilyen tisztító kendő.

Csatornatisztítás házilag – Működhet?

Talán a legésszerűbb (egyben leginkább profán) gondolat, ami eszünkbe juthat visszafelé áramló szennyvíz esetén a pumpálás ötlete.

Ez nem teljesen elvetendő módszer, azonban van az a masszív dugó, amellyel egy tárolóból előkotort pumpa már nemigen veheti fel a versenyt.

Próbálkozhatnál még persze a lefolyótisztító szerekkel, illetve egyéb duguláselhárító oldatokkal, amelyek papíron „mindenféle lerakódást” képesek megsemmisíteni, míg a valóságban nem feltétlen tartják meg ígéretüket.

Van, amikor beválhatnak, ám sokszor csak rontanak a helyzeten: ugyanis a különféle zsírokkal kölcsönhatásba lépve ezek egyenesen bebetonozzák a dugulást, ahelyett, hogy megszüntetnék.

A kézi csőgörénnyel is hasonló szituáció adódhat: a spirál sajnos könnyedén beszorulhat a lefolyóba, ami pedig egyet jelent a biztos bontással.

A legcélszerűbb, amit tehetsz

A legcélszerűbb, amit tehetsz

Mindenekelőtt, csakis akkor láss neki te magad a csatornatisztításnak, hogyha tudod vállalni a döntésed következményeit.

Ez főleg azt jelenti, hogy nem zavar annak a kockázata, hogy esetleg nagyobb slamasztikába sodrod magad az ügyködéseid által, mint, amekkorában eredetileg voltál.

Ha azonban csatornaelzáródás, szennyvízlefolyás, vagy bármilyen dugulás esetén inkább hozzánk fordulsz, rövid időn belül megszabadítunk a vezetékekben lapuló lerakódásoktól.

Többéves szakmai tapasztalattal rendelkező profi csapatunk számtalanszor helyt állt már, ha csatornatisztításról volt szó.

Keress minket, és bízd ránk a piszkos munkát!

Kérj visszahívást itt!